'Ook op stadhuis ontbreekt transparantie naar de burger'

3 April 2021, 15:12 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Iris van den Broek

Raadslid Jami van Leefbaar Rotterdam schrijft in een brief aan wethouder Van Gils het schokkend te vinden dat een stad als Rotterdam geen transparantie durft te geven over haar handelen en tevens laconiek omgaat met het informatierecht van burgers en ondernemers. ''Het is een censuur die wij vooral in Afrikaanse landen en - helaas - ons eigen ministerie van Financiën zien'', laat hij weten. ''De Rotterdammers verdienen een overheid die transparant, rechtvaardig en besluitvaardig opereert en niet in beslotenheid en geheimzinnigheid opereert.”

Jami wijst op het ''onbehoorlijk gedrag'' van de gemeente bij de behandeling van een WOB-verzoek. Dat nam vijf maanden in beslag. ''Dat riekt naar politieke motieven'', aldus Jami.

Een WOB-verzoek is een soort laatste redmiddel voor de burger om er achter te komen wat er zich aan de ambtelijke burelen heeft afgespeeld: openbaarmaking van overheidsinformatie.

Jami geeft één zaak als voorbeeld, die betrekking had op een maatschappelijke organisatie, die gericht is op het ondersteunen van mensen met een beperking of ontwikkelingsachterstand. ‘’Die is meermaals tegen een muur van bureaucratie aangelopen bij het indienen van een dergelijk WOB-verzoek’’, aldus Jami. Hij vertelt.

‘’Op 5 oktober 2017 heeft deze onderneming twee WOB-verzoeken ingediend. Op diezelfde dag meldt de gemeente dat zij de wettelijke beslistermijn van vier weken verlengd met nog eens vier weken, wat ook conform de WOB rechtsgeldig is. Op de laatste dag van deze verlengde beslistermijn -te weten 30 november 2017 - verzoekt de gemeente andermaal een uitstel van acht weken. Dit vanwege “de aard” en “omvang”, aldus de gemeente.

Op 23 januari 2018 - twee dagen voor het verlopen van deadline 3, 16 weken later - vraagt de gemeente aan belanghebbende om een zienswijze. Zestien weken later!

Op 6 februari 2018 heeft de gemeente SDW laten weten dat het nog twee weken zal duren totdat er inzage kan worden gegeven omtrent het WOB-verzoek MagisOIO. Het andere WOB-verzoek neemt een nog langere periode in beslag.

Uiteindelijk heeft SDW op 20 februari 2018 bericht gekregen van de gemeente dat zij het besluit mogen inzien. Dat is 4,5 maand later!’’

Het resultaat van het WOB-verzoek lijkt volgens Jami ‘’in alle opzichten op een mate van ontransparantie die wij recentelijk hebben teruggezien bij de Toeslagenaffaire. Het ellenlang wachten op een concrete maatregel vanuit de overheid en de befaamde “zwarte balkjes” zijn ook ingezet, waardoor veel van de informatie onleesbaar is.’’

Donderdag komt de kwestie ter sprake tijdens de gemeenteraadsvergadering.